Uitslag

 

Hoelang moet ik wachten op de uitslag?

Meestal is de uitslag van het MRI onderzoek na 1 tot 2 weken bekend. Een enkele keer kost de beoordeling van het MRI onderzoek meer tijd. U ontvangt een brief als er geen verdachte afwijkingen worden gevonden. Als er wel een verdachte afwijking is gevonden dan wordt u gebeld door de chirurg van de Mammapoli of de radioloog van het ziekenhuisEr wordt dan met u een afspraak gemaakt voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis

 

Wat gebeurt er als er op de MRI een afwijking is gezien?

Als het MRI onderzoek een verdachte afwijking laat zien dan wordt u doorgestuurd voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. Dit vervolgonderzoek kan bestaan uit een echografisch onderzoek of extra MRI onderzoek met, indien noodzakelijk, een punctie of biopsie. Bij een punctie worden losse cellen verkregen en bij een biopsie een dun reepje weefsel. Cel- of weefselonderzoek is nodig om de diagnose borstkanker met zekerheid te stellen.

 

Als er op de MRI geen afwijkingen te zien zijn, weet ik dan zeker dat ik geen borstkanker heb? En weet ik dan ook zeker dat ik nooit borstkanker zal krijgen?

Helaas is het mogelijk dat (kleine) afwijkingen zijn gemist op de MRI. Daarnaast is het MRI onderzoek een moment opname, wat betekent dat u op een later moment nog borstkanker kunt ontwikkelen. Het is dus altijd belangrijk dat u let op uw borsten en bij veranderingen direct contact opneemt met uw huisarts.

Ga altijd naar uw huisarts in de volgende gevallen:

  • Als u een knobbeltje in uw borst heeft.
  • Als u een deukje of kuiltje in de huid van uw borst heeft.
  • Als de huid van uw borst op een plek dikker is dan normaal.
  • Als uw tepel naar binnen trekt.
  • Als er bloed uit uw tepel komt.
  • Als uw tepel verandert.
  • Als u pijn heeft in uw borst en uw borst anders aanvoelt.

 

Als op MRI verschil in links-rechts te zien is, waar kan dat dan op wijzen?

Ook als er niet direct een verdachte afwijking wordt gezien kan er nog wel sprake zijn van een links-rechts verschil. Op de MRI scan kleuren de borsten dan anders aan. Dit is in principe normaal. Uit voorzorg wordt u in dat geval wel uitgenodigd om over een half jaar opnieuw een MRI onderzoek te ondergaan. Indien op deze vervolg-MRI het verschil in aankleuring is afgenomen of hetzelfde is gebleven, is er inderdaad sprake van normale variatie. Mocht de aankleuring in de tussentijd groter zijn geworden, dan zal er hoogstwaarschijnlijk vervolgonderzoek worden verricht.